ПРАВИЛА И УСЛОВИ

Во прилог се напишани правилата и условите кои важат за здружението поврзани со конкурсот за спасители.

 1. АПЛИКАЦИЈА

Секое лице со навршени 18 години може да се пријави за обуката за спасители.

Датумот за пријавување започнува на 03.06.2024 .

По завршување на пријавувањето, MЗСС ќе започне со анализа на сите пријави, а потоа ќе се направи селекција на пријавените коишто ги исполнуваат условите и истите ќе бидат поканети да присуствуваат на обуката.

 1. КАНДИДАТ

Кандидат е лице кој ја поминал првичната селекција и е повикан да присуствува на обука

 1. ОБУКА

Обуката се состои од:

 • Курс по прва помош
 • Курс по познавање на јажеви техники и показна вежба за евакуација од жичара
 • Курс по прва помош
 • Курс по познавање на јажеви техники и симулациска вежба за евакуација од жичара
 • 7 дневна теренска обука во тек на скијачка сезона (совладување на активностите, обележување на ски патеки за намалување на ризици, организација на спасување на повреден, пружање на прва помош).
 1. ИСПИТ

Завршниот испит се состои од полагање на:

 • Прва помош
 • Познавање на јажеви техники и показна вежба за евакуација од жичара
 • Скијање
 1. СТЕКНУВАЊЕ СО СТАТУС СПАСИТЕЛ ПРИ МЗСС

Кандидатот станува спасител откако ќе ја помине обуката и ќе го положи завршниот испит пред тричлена комисија која се состои од:

 • Медицинско лице (лиценциран доктор по општа медицина)
 • Член на алпинистичка федерација ( со лиценца алпинист )
 • Инструктор по снежни спортови

Трошоците на обуката изнесуваат – 5000 денари (80 EUR)

ВО ТРОШОЦИТЕ ЗА ОБУКАТА Е ВКЛУЧЕНО:

 • Ски карта за 7 скијачки денови;
 • Сместување за 6 ноќи за секој кандидат;
 • Храна (3 оброци дневно – појадок, ручек, вечера);
 • Користење на заедничка специјализирана опрема за спасување и прва помош (шлем, појас, јаже, опрема за движење на јажето, материјал за прва помош итн.);
 • Литература и материјал за учење.

ВО ОБУКАТА “НЕ” Е ВКЛУЧЕНО:

 • Скијачка опрема ( скии, стапчиња, кацига, борд)
 • Превоз

Членарина во здружението чини 1500 денари годишно и истата се уплаќа по положување на завршниот испит на крај на скијачката сезона. Оваа членарина може да се исплаќа на 12 месечни рати.